reklama
kategoria: Zdrowie
15 grudzień 2021

Przykazania dietetyka dla zdrowych jelit

fot. nadeslane
Zdrowe jelita. Zobacz co możesz zrobić, by zachować zdrowe jelita. Możesz uchronić się przed bólem brzucha, chorobami jelit, zaparciami, wzdęciami, biegunkami! Jeżeli już rozwinęła się choroba, nie musisz cierpieć z powodu krwawiących jelit – dzisiaj są już dostępne skuteczne metody leczenia przyczynowego.
REKLAMA
Przetworzona żywność, wszechobecne cukry, tłuszcze, w tym szczególnie tłuszcze trans, chemiczne dodatki do żywności stawiają niemałe wyzwanie naszym jelitom. Nic dziwnego, że choroby układu pokarmowego dokuczają nam coraz częściej, a rak jelita grubego zajął trzecie miejsce wśród najczęściej atakujących nas nowotworów. Układ trawienny odpowiada za przebieg wszystkich procesów jakie zachodzą w komórkach naszego ciała.

Przestrzegaj tych zasad aby uchronić się przed poważnymi problemami i zachować zdrowe jelita!

    • Podstawą dla zdrowych jelit jest błonnik

Aby dostarczyć odpowiedniej ilości błonnika powinniśmy spożywać duże ilości warzyw, owoców. Warto wybierać produkty pełnoziarniste i zastępować nimi te zawierające mąkę pszenną. Dieta ubogobłonnikowa może prowadzić do wystąpienia choroby wrzodowej, powoduje niedostateczny rozwój mikroflory jelitowej i utrudnia przemieszczenie się masy kałowej. Zalecana ilość błonnika w diecie to ok 30 - 35 g dziennie.

    • Uważaj na jakość tego co jesz

Przetworzona żywność jest zła dla Twojego ciała, a w szczególności dla jelit, które są bezpośrednio nastawione na działanie trujących substancji.

Zwiększają one ryzyko rozwoju przewlekłych stanów zapalnych. Utrudniają wchłanianie składników odżywczych i mineralnych, co prowadzi do niedożywienia komórkowego, które często towarzyszy także otyłości.

    • Mniej mięsa =  zdrowe jelita

Czerwone mięso jest ciężkostrawne i obciąża jelita, żołądek, wątrobę. Zastąpienie czerwonego mięsa białym, nie jest idealnym rozwiązaniem.

Współczesne kurczaki czy indyki to nie to samo, co te, które jedli nasi rodzice i dziadkowie.

Faszerowane są wytwarzaną przemysłowo paszą, hormonami i antybiotykami, dzięki którym rosną znacznie szybciej niż w tradycyjnej zagrodzie.

Spożywając takie mięso zwiększamy ilość toksyn i obciążamy przewód pokarmowy, który staje się bardziej podatny na wszelkie choroby i dolegliwości. Każde mięso zakwasza, więc trzeba starać się odpowiednio łączyć je w posiłkach z produktami zasadotwórczymi.

    • Uważaj na niewinne przekąski

Garstka chipsów, batonik, lody – nikt tego nie planuje, a po prostu “same” wskakują do żołądka. Razem z dużą ilością cukru i tłuszczu trans dostarczają wiele szkodliwych konserwantów, sztucznych barwników i wzmacniaczy smaku. Lepiej wybrać orzechy i nasiona. Zawierają one dużo niezbędnych aminokwasów, witamin i minerałów oraz zdrowe tłuszcze.

Warto pamiętać, aby jeść orzechy uprzednio namoczone, bowiem wówczas są o wiele łatwiejsze do strawienia.

    • Pozwól działać dobroczynnym bakteriom

Lactobacillus acidophilus i Lactobacillus bifidus to bakterie, które powinny obowiązkowo zamieszkiwać nasze jelita. Ich niedobór zwiększa podatność na choroby i dolegliwości, zaburza perystaltykę jelit, powoduje powstawanie wzdęć, gazów, zaparć lub przewlekłych biegunek. Pomagają one w detoksykacji i regulacji poziomu cholesterolu. Aby zwiększyć liczbę dobroczynnych drobnoustrojów warto spożywać większą ilość fermentowanych produktów mlecznych i warzyw, wówczas zachowasz zdrowe jelita.

    • Korzystaj z apteki matki natury

Ziołolecznictwo to pramatka medycyny, która czerpie z dobroczynnych właściwości roślin i leczy w nieinwazyjny, bezpieczny sposób. Jeżeli dokuczają Ci problemy jelitowe, zioła to często dobra alternatywa dla leków, które obciążają przewód pokarmowy i mają zawsze mniejsze lub wieksze toksyczne działania uboczne. Panaceum na zaparcia jest aloes, senes, lukrecja gładka, szakłak amerykański i orzech czarny. Z kolei na poprawę trawienia bardzo korzystnie wpływają imbir, mięta pieprzowa, mniszek lekarski, bylica pospolita. Czosnek jest bakteriobójczy i przeciwzapalny, a pokonać drożdżycę pomogą jeżówka, gorzknik i lapacho.

    • Powiedz cukrom stanowcze NIE

Cukier – biała śmierć, a jednak tak chętnie po niego sięgamy. Czasem spożywamy go nieświadomie. Warto sprawdzać etykiety, bowiem cukier jest ukrywany pod wieloma nazwami: sacharoza, maltoza, dekstroza, fruktoza, syrop skrobiowy, miód. Cukry mają wiele niekorzystnych właściwości:

    • hamuje działanie układu odpornościowego, przez co upośledza działanie bakteriobójcze
    • powoduje nagły wyrzut insuliny, co prowadzi do rozwoju hipoglikemii i cukrzycy;
    • podkrada witaminy i minerały, bowiem jego metabolizm wymaga użycia wielu cennych składników
    • odżywia nieprzyjazne drożdżaki oraz rakotwórcze bakterie i sprzyja procesom gnilnym
    • zawiera wiele kalorii nie dostarczając ŻADNEJ wartości odżywczej.
    • Pij więcej wody

Każdy minerał, witamina, aminokwas, enzym, hormon wymaga wody. Bez niej zamierają komórki i cały organizm nie może prawidłowo działać. Przewód pokarmowy nie może pełnić swoich funkcji. Woda jest niezbędna aby zapobiegać zaparciom, wzdęciom, bólom żołądka, żylakom odbytu, wspólnie z wątrobą uczestniczy w wypłukiwaniu toksyn, jest niezbędna do prawidłowego przebiegu procesów trawiennych i wydalniczych.

Warto pamiętać, że cola i inne napoje gazowane to nie to samo co woda. Te napoje najczęściej nie zawierają, żadnych składników, które organizm mógłby wykorzystać. Oprócz smaku, pochodzącego z chemicznych dodatków, zakwaszającego dwutlenku węgla i ogromnej ilości cukru nie dostarczają niczego.

    •  Badaj się

Oczywiście konieczne jest kontrolne wykonywanie podstawowych badań, jednak one pozwolą wykryć dopiero zaawansowane stadium choroby przewodu pokarmowego. Często zdarza się, że jesteśmy genetyczne obciążeni podatnością na występowanie pewnych dysfunkcji. Aby wyprzedzić chorobę lub skutecznie ją leczyć, konieczne jest wczesne wykrycie nieprawidłowości mutacji zapisanych w naszym DNA, odpowiedzialnych za proces chorobotwórczy. Dzisiaj dostępne są odpowiednie badania genetyczne, które pozwalają na wdrożenie skutecznego postępowania leczniczego.

Jeżeli już rozwinęła się choroba, nie musisz cierpieć z powodu krwawiących jelit – dzisiaj są już dostępne skuteczne metody leczenia przyczynowego.

 Dzięki nowoczesnej diagnostyce oraz nowej metodologii leczenia chorób przewlekłych zwanej medycyną funkcjonalną możesz zachować zdrowe jelita.

Nie musisz już cierpieć miesiącami czy latami na bóle brzucha, biegunki, wzdęcia, zaparcia, coraz częściej występujący zespół jelita drażliwego czy chorobę Leśniowskiego Crohna.
PRZECZYTAJ JESZCZE
pogoda Pisz
5.3°C
wschód słońca: 07:15
zachód słońca: 15:24
reklama

Kalendarz Wydarzeń / Koncertów / Imprez w Piszu